Sürdürülebilir Tasarımlar
Sürdürülebilirlik kısa sayılabilecek bir sürede dünya gündemine oturan bir kavram oldu. Çok temel olarak sürdürülebilirlik; daha iyi bir gelecek için, yaşanılan çevreye karşı sorumlulukların bilinmesi ve eylemlerin ona göre gerçekleştirilmesi olarak tanımlanabilir. Bugün; Leisure olarak bizler de sürdürülebilirliğin önemini paydaşlarımız, tüketicimiz ve çevremize “sürdürülebilir tasarımlarımızla” anlatıyoruz.
Sürdürülebilirlik odaklı uygulamalarla günlük yaşantımızın pek çok alanında karşılaşıyoruz; plastik çöpün, sadece plastik atıkların toplandığı çöp kutusuna atılmasını veya marketlerde ve mağazalarda uygulanan “ücretli poşet” politikasını sürdürülebilirlik prensibi doğrultusunda hayata geçirilen çevreci uygulamalar olarak sınıflandırmak mümkün.
İnsanoğlunun dünya üzerine bıraktığı olumsuz izlerin mümkün olduğunca azaltılması için dünyaya karşı sorumluluğun bilincine varılarak hayata geçirilen sürdürülebilirlik odaklı projeler önemli ölçüde destekleniyor. Spesifik olarak tek bir alanda değil çok daha çeşitli alanlarda da sürdürülebilirlik masadan asla kalkmayan bir konu. Leisure olarak bizler ise “tasarımda sürdürülebilirliği” odağımıza alarak üretimlerimizi gerçekleştiriyoruz.
Tasarıma bakış açımız; tasarımı başlı başına çözüm odaklı bir sanat olarak ele almaktan geçiyor. Tasarımda sürdürülebilirliği; hem ekonomik hem de çevresel anlamda sürdürülebilir yani ömrü uzun ve doğa dostu objeler ve hizmetler tasarlamak olarak tanımlıyoruz. Bu noktada tüketicilerimize uzun ömürlü, tüm kaynakların en efektif şekilde kullanıldığı ve tasarım olarak üst düzeyde ürünler sunuyoruz.
Sürdürülebilir tasarıma yakın bakış…
1992 yılında Hannover’de gerçekleşen Expo 2000’de “Sürdürülebilirlik için Tasarım Maddeleri” şöyle açıklandı:
1. İnsanlığın ve doğanın sürdürülebilir koşullarda bir arada var olma hakları konusunda ısrarcı olun.
2. Karşılıklı bağımlılığı tanıyın. İnsan tasarımı, her ölçekte doğal dünyayla etkileşime girer ve ona bağlıdır. Uzak etkileri de dikkate alarak tasarım vizyonunuzu genişletin.
3. Ruh ve madde arasındaki ilişkiye saygı gösterin.
4. Tasarım kararı verirken; insan refahı ve doğal sistemlerin bir arada var olmasının getirdiği sonuçların sorumluluğunu kabul edin.
5. Uzun vadeli değere sahip güvenli nesneler tasarlayın.
6. Atık kavramını ortadan kaldırın. Ürünlerin ve süreçlerin tüm yaşam döngüsünü değerlendirin ve optimize edin.
7. Doğal enerji akışlarına güvenin. İnsan tasarımları, tıpkı yaşayan dünya gibi, yaratıcı güçlerini sürekli güneş enerjisi gelirinden almalıdır. Sorumlu kullanım için bu enerjiyi verimli ve güvenli bir şekilde birleştirin.
8. Tasarımın sınırlarını anlayın. Hiçbir insan yaratımı sonsuza kadar sürmez ve tasarım tüm sorunları çözmez. Yaratan ve plan yapanlar, doğa karşısında tevazu göstermelidir. Doğayı bir model ve akıl hocası olarak görün, kaçınılması veya kontrol edilmesi gereken bir unsur olarak değil.
9. Bilgiyi paylaşarak sürekli gelişmeyi arayın. Uzun vadeli sürdürülebilir düşünceleri etik sorumlulukla ilişkilendirmek ve doğal süreçler ile insan etkinliği arasındaki bütünleyici ilişkiyi yeniden kurmak için meslektaşlar, patronlar, üreticiler ve kullanıcılar arasında doğrudan ve açık iletişimi teşvik edin.
Harika sürdürülebilir tasarım örnekleri
Sürdürülebilir tasarımı biraz daha anlamak için sürdürülebilir tasarıma örnek iki önemli binadan bahsetmek gerekirse:
Bunlardan bir tanesi Çin’in Şangay şehrinde yer alan Şangay Kulesi. 2016 yılında açılan ve dünyanın en yüksek ikinci binası olan bu kulenin cam cephesi enerji tüketimini en aza indiriyor ve su tüketimini minimize eden bir teknolojiye sahip. Binaya ait su arıtma tesisleri bulunuyor ve de dünyanın en yeşil yüksek binası olarak tanımlanıyor. Yine sürdürülebilir tasarımı odağına alarak hayata geçirilen bir diğer bina ise ABD Seattle’da yer alan Bullitt Center. Bina, 22 Nisan 2013’te yani Dünya Çevre Günü’nde açıldı. Seattle’ın iklimsel dezavantajına karşın ihtiyacı olan elektriği güneş panelleri sayesinde karşılıyor. Yeşil çatı teknolojisi ile yağmur suyunu depolayarak, oluşturulan sistemle atıkları zararsız hale getiriyor. Araştırmalara göre binanın ekosistemi sayesinde 18,5 milyon dolarlık tasarruf sağlanıyor.
Leisure olarak anlık değil uzun vadeli çözümleri konu alan, çevreye zararı minimize eden, eldeki kaynakları en efektif şekilde kullanan kısacası yukarıdaki maddelerle de belirtilen tüm tasarımları sürdürülebilir tasarım olarak tanımlıyoruz ve Leisure etiketiyle piyasaya sunduğumuz tüm ürünlerimizi bu felsefenin en iyi örnekleri olarak tasarlıyoruz.
Teknolojinin sanata dönüştüğü tasarımlar olarak üretilen Leisure ankastre fırınlar, ankastre kahve makinesi, mikro dalgalar, ankastre ocaklar ve davlumbazlar, ankastre bulaşık makinesi ile buzdolabı, çamaşır ve kurutma makinesi gibi pek çok ürün Leisure markamıza has sürdürülebilirlik odaklı özel tasarımları hayata geçiriyoruz. Bu sayede hem sunduğumuz fonksiyonel fayda hem de izlediğimiz sürdürülebilirlik politikamız ile tüm Leisure ürünleri pek çok tüketicinin tercihi oluyor.
Leisure ailesine mensup ürünler hakkında detaylı bilgiyi ürünler sekmemizden inceleyebilirsiniz.